
Igazi piaci hangulat közepette volt szerencsénk a nagy sajtmesterrel találkozni. Mint mindig, most is nagyon finom illatok fogadtak minket, de most volt szerencsénk néhány egyszerű kérdésre a választ is megtudnunk.
- Mióta foglalkozol ezzel?
A sajtozásba több mint 8 éve kezdtem bele, szinte véletlenül. Szerelem volt első látásra. Előzménye nem volt se a családban, sem a baráti körben. Tulajdonképpen a sajt választott engem. Hat liter tejjel kezdtem, és elkapott teljesen. Az elején egy panelház 4. emeletén folyt (szó szerint) a sajtkészítés és a termékfejlesztés. Több kisebb műhely után 4 éve kaptam állandó helyet a Debrecen belvárosában található Tímárházban, ahol bemutató sajtműhelyt működtetünk.
- Miért választottad ezt a szakmát?
Ahogy egyre több tudásom, tapasztalatom gyűlt a sajtokról, úgy láttam, mennyiben mások a boltokban forgalmazott ipari sajtok. Ezért szoktam azt mondani, hogy a küldetésem megmutatni, tejből is lehet sajtokat készíteni.
-Ez azért durván hangzik…
Az, de gondolj bele egy kicsit… Még alacsony felvásárlási árakkal és nagy mennyiség feldolgozásával is képtelenség kihozni egyes tömegsajtok irreálisan alacsony árait.

- Milyen sajtokat gyártotok, forgalmaztok?
A legkedveltebb sajtunk a füstölt paranyica, ez hagyományos tekercsben és rudacskákban, valamint medvehagymával, borssal töltve is készül. A piacokon nagyon fogynak a különböző ízesített és sima gomolyák, a fesztiválokon viszont a különféle érett sajtok a kelendőbbek. Igazi különlegesség a pusztai illatos rúzsos lágy sajtunk, amit szoktam a magányos férfiak sajtjának is nevezni, bár nem kevés hölgy rajongója is akad.
- Hol kaphatóak a termékeid?
Sajtjainkkal fővárosi piacokon, vásárokon, fesztiválokon lehet találkozni. Mi is szeretnénk nyitni a virtuális térbe, ami nem egyszerű ehető dolgokkal. Erre találtuk ki a sajtelőfizetést, ami azt jelenti, hogy a vásárló 1-2-3 hónapon keresztül rendszeresen hozzájut kedvenc sajtválogatásához, természetesen emelkedő kedvezménnyel.
- Hova szeretnél eljutni? Mik a jövőbeni tervek?
Nagy álmunk egy igazi sajtos street food kínálat kifejlesztése, és egy sajtos food truck, amivel járhatjuk a fesztiválokat. Szeretnénk jobban részt venni élő sajtkóstolással, interaktív sajtbárral esküvőkön, céges rendezvényeken. Az a jó, hogy gyerekeink is velünk együtt gondolkodnak ezen álmok megvalósításán.

- Miért döntöttél a Juhhé mellett?
Részt vettem már több üzleti találkozón, de egyedül a Juhhé üzleti vacsorák szervezőiről gondolom, hogy nem a pénzünk a legfontosabb számukra, hanem az, hogy tényleg sikeresek legyenek a kapcsolatok. Szinte kényszerítenek, hogy mozduljak meg és tegyek magamért. Ezt ezúton is nagyon köszönöm!
Név: Bolya Gergely
Kor: 44
családi állapot: Házas, három gyönyörű gyermek apja
Kedvenc illat: az eladott sajt szaga
Kedvenc virág: amit legelhet a tehén
Kedvenc ital: H2O
Kedvenc hobby: sajtkészítés
Aktuális olvasmány: Brand a lelke mindennek