Ugrás a tartalomra
prepok
Prepok Zsolt

 

Rendezvényeink legfiatalabb résztvevőjével ültünk le interjút készíteni. Zsolt mindig aktív, kreatív és készségesen segít, ahol csak tud, mindenkinek.

- Szia Zsolt! Te is része vagy a Juhhé közösségének! Mit érdemes rólad tudni?

Üdv mindenkinek, Prepok Zsolt vagyok tűz és munkavédelmi specialista!

- Specialista? Mit is jelent ez pontosan? Mindenki így meglepődik amikor bemutatkozol?

Sokszor igen és néha nem! A tűz és munkavédelmi specialista azt jelenti, hogy megvédjük a vállalkozásokat tűz és munkavédelmi ellenőrzés során felmerülő büntetésektől!

- Izgalmasan hangzik. Mit is jelent egyébként pontosabban ez a tűz és munkavédelem? Kell egy porral oltó, az a tűzvédelem?

Nagyon jó meglátás és ez is része az egésznek, de természetesen ez azért jóval összetettebb. Már csak azért is, mert a tűzvédelembe beletartozik az épület elektromos hálózatának az állapota is. Manapság elvétve vannak olyan tűzesetek, amik gyújtogatásból erednek vagy láng használatától. Inkább az elektromos tűzesetek jellemzőek. Szóval teljesen jogosan gondolnának az emberek arra, hogy elég egy porral oltó, de sajnos nem, és amit itt megemlítek, a törvény is előírja.

 

tuzvedelem

 

- Mármint?

Mármint, hogy legyen érintésvédelmi felülvizsgálat az épületre és elektromos hálózatra vonatkozó tűzvédelmi szabványossági vizsgálat, tűzvédelmi szabályzat, porral oltó, és oktatás is. A tűz és munkavédelem pedig, válaszolva az előző kérdésedre egy olyan procedúra, amivel minden vállalkozásnak tisztába kéne lennie, mert jogilag kötelező! Ez mindenkire vonatkozik, akinek legalább egy alkalmazottja van, függetlenül attól, hogy részmunkaidős vagy sem, otthonról dolgozik vagy sem!

- Szóval a törvény arra is vonatkozik, aki otthonról dolgozik?

Úgy értem, hogy a törvény nem különbözteti meg azokat, akik otthonról dolgoztatják az alkalmazottaikat, rájuk is vonatkoznak a jogszabályok. Sokszor kaptam meg azt, hogy „nekünk egy értékesítési csapatunk van vagy „könyvelők vagyunk, ez ránk miért vonatkozna?” – kérdezték… A törvény mindenkire vonatkozik. Pont azért mert a munkáltató felelőssége, hogy az alkalmazottai biztonságban dolgozzanak.

- Akkor pontosan mivel jár ez?

Nem kell ezt nagyon túlgondolni, de pl. rendszeresen kihagyják a cégek a tűz és munkavédelmi oktatásokat. Amiért nem csak több százezres büntetésre számíthatnak egy ellenőrzéskor, de mi van, ha nem volt oktatás és mondjuk az otthonról végzett munkatárs annyit ül a gép előtt, hogy hátfájdalmai vannak és romlik a szeme? Butaságnak hangzik, igaz? A helyzet az, hogy ha nincs oktatás nincs információja a dolgozónak, ha valaki ellenértékért cserébe munkát végez, azért a személyért a megbízó a felelős! És még az a helyzet is fennáll, hogy romlik a munka teljesítmény, ha elhanyagoljuk az alkalmazottaink egészségét és biztonságát. Mert a figyelme a munkáról mondjuk a hátfájdalmára terelődik! Gondolják csak el, egy egyszerű ülő munka görcsös hátfájással… Mesés.

- Mivel védheti akkor ki magát a munkáltató?

Ha megtörténik az oktatás és a dolgozó nem veszi figyelembe, az nem a munkáltató gondja, de ha nincsenek ezek betartva, akkor egy alkalmazott perelhet is és az nem hiányzik senkinek… de vegyünk egy kicsit életrevalóbb példát. Ha van egy fuvarozó, aki ugyan csak gépkocsit vezet, de nincs leoktatva, hogy az árut milyen mennyiségben és mivel emelheti meg, sérvet kap, mit csinál a cégvezető? Pánikol és csúsztatja a borítékokat a zsebbe! Pedig csak egy oktatás lenne az ő felelőssége onnantól kezdve sokkal kevesebb!

- Hát ez elég logikusnak hangzik. Van aki félvállról veszi a törvényi kötelezettséget?

Természetesen erre is van lehetőség. Sok cég mondott már nemet, de nagyon sokan igent. A kedvencem azok, akik nemet mondtak és később visszahívtak, hogy ellenőrzést kaptak és azonnal kéne cselekedni…

-Hogy érted azt, hogy perelhetnek az alkalmazottak?

Volt már rá példa, hogy a munkáltató pl. egy veszélyes gépre nem írja ki a használati utasítást vagy olyanról is hallottunk, hogy valaki ásványvizes üvegbe töltötte a vegyszert és a dolgozó meg szomjasan beleivott… Mind a két eset vége tragikus, pedig csak egy kis figyelmességen múlt az egész… Vagy egy egyszerű lábtörés is, főleg ha van bejelentés, de nincs oktatás! Vagy megint csak az egyszerűségnél maradva egy bolt lépcsője, ha nincs leragasztva csúszás mentes szalaggal és valaki elesik és komolyan beüti magát, nem csak az alkalmazott, de az ügyfél is perelhet. Kell ez valakinek, mert nem akar tudomást venni a tényekről?

- Igen ez elég sokkoló! Végül is amikor téged hívnak akkor mi történik?

Amikor leegyeztetünk egy időpontot kimegyek és felmérjük a vállalkozás kockázati lehetőségeit, ez alapján készíti el a csapatom a szabályzatokat. Ez a felmérés 30 perc és 2 óra közt szokott zajlani. Ilyenkor a vállalkozóval végigvesszük, hogy speciálisan az ő vállalkozására mi az, ami szükséges és mi az, ami nem. Átbeszéljük, hogy egyszerre vagy lépcsőzetesen rakjuk rendbe a tennivalókat!

tuzvedelem

- Mi az ami szükséges?

Minden vállalkozásnál más, mert egy irodába mások a kockázati tényezők, más egy kőműves brigádnál vagy egy boltosnál. Mindenkinél mások a munkafeltételek és a körülmények.

- Értem, de van, ami mindenkinél összefügg?

Például, az oktatás, de kell porral oltó és kockázatelemzés....

- Ez azért nem kevés, biztos bonyolult is, meg gondolom drága is.

Igen ez is logikusnak hangzik, de mi úgy alakítottuk ki, hogy meglepően kevés időt kelljen vele foglalkozni! Ráadásul a szolgáltatás se drága… a büntetés drága és a perköltség!

- Köszönjük Zsolt ezt az interjút, sokat tanultunk ma is!

Nagyon szívesen és a Juhhé! olvasói ne feledjék, hogy ez egy olyan közösség ahol segítjük egymást így hívjanak bátran és említsék meg, hogy olvasták a cikket, prioritásba fogom venni!

Fizetős tartalom
Nem